Ročno pakiranje izdelkov

strech foil

Mnoge izdelke moramo dobro zaščititi pred dejavniki okolja, če jim želimo zagotoviti maksimalno življenjsko dobo in ohraniti njihove izhodiščne lastnosti ter brezhiben izgled. Včasih se v ta namen poslužujemo naprednih tehnik in sodobnih naprav, pogosto pa je dovolj, da poskrbimo le za osnovno zaščito, ki bo ponudila dobre rezultate pri skladiščenju in prevažanju takšnih izdelkov. Veliko dela lahko opravimo kar na roke, če nimamo opravka s pretirano velikimi količinami izdelkov.

Dober primer je ovijanje tovora na paletah, čemur služi stretch folija. Ta je primerna tako za strojno kot za ročno uporabo – v industrijskih obratih, skladiščih in podobnih okoljih se odlično izkažejo ovijalke, ki avtomatsko ovijejo palete v zanesljiv plastičen ovoj, medtem ko lahko z ročno folijo isto delo opravimo dokaj uspešno tudi na roke. Stretch folija je na voljo v priročni obliki za ročno uporabo, ki omogoča hitro in enostavno ovijanje palet, pa tudi izdelkov v drugih oblikah. Ne glede na to, ali gre za palete v industrijskem okolju ali zaloge v domači shrambi, nam lahko stretch folija močno poenostavi pakiranje najrazličnejših izdelkov. Pri ročni rabi so rezultati prav tako zanesljivi in prepričljivi, seveda pa ne moremo pričakovati enake hitrosti in zanesljivosti na dolgi rok, kot jo nudi avtomatska ovijalka.

Tudi na nekatere druge načine lahko izdelke pakiramo ročno, ali pa si vsaj v večji meri pomagamo z lastnim delom. To velja recimo tudi za vakuumsko pakiranje oziroma za foliranje. Pri teh postopkih predmete zavijemo v folijo, ki ponuja dobro zaščito pred dejavniki okolja, vakuumiranje pa ima še svoje specifične prednosti pri uravnavanju okolja. V obeh primerih je možno veliko dela opraviti ročno, čeprav pomembno vlogo opravijo aparati, ki služijo varjenju folije oziroma črpanju zraka iz notranjosti ovoja. Spet pa imamo za tovrstno pakiranje na voljo širok razpon naprav, mnoge omogočajo tudi povsem avtomatizirano delo in odlične rezultate pri zahtevni industrijski rabi.