Izdelava dimnika mora ustrezati vsem predpisanim standardom

prezracevanje

Izdelava dimnika mora biti v skladu z načrti in mora upoštevati najvišje standarde. Dober dimnik bo narejen le iz vrhunskih materialov, zato je pomembno, da se pri dogovarjanju z mojstri, pozanimamo o kakovosti njihovih dimnikov. Dobro je, da vam pokažejo primerne certifikate, ki bodo dokazovali, da imajo le najboljše dimnike, ki so na tržišču.

Izdelava dimnika je različna. Če se bomo odločili za montažni dimnik, bo delo hitreje opravljeno, kot če se odločimo za izgradnjo klasičnega zidanega dimnika, ki se v večini primerov opušča, saj terja preveč časa in denarja. Montažni dimniki so keramični. Imenujemo jih tudi šamotni dimniki. Narejeni to tako, da imajo med seboj povezane tri elemente. V notranjosti je notranja tuljava, ki mora biti okrogle oblike in je pripravljena iz najboljšega šamota. Okrog tuljave imamo kameno volno, ki služi kot izolacija. Zunanji del pa se imenuje tudi plašč in je izdelan iz lahkega betona, ki vse skupaj povezuje v celoto.

Če bodo vsi elementi dobro delovali med seboj bo izdelava dimnika brezhibna. Ravno tako pa bo brezhibno in odlično delovanje dimnika med kurilno sezono, ko bomo zaradi nizkih temperatur morali vsakodnevno veliko kuriti.

Šamotne plošče so odlična podlaga za kaminski vložek

Šamotne plošče so nujen pri vsaki vgradnji dimnika ali kamina, saj so popolnoma ognjevarne. Zato jih izdelovalcih sobnih kaminov, uporabijo za podlago, kajti tako nas bodo varovale pred požarom. Med gorenjem se namreč ustvarjajo visoke temperature, na katere je potrebno biti izredno pozoren. S pravimi elementi pa bomo lahko varno in brezskrbno kurili ogenj.

Šamotne plošče lahko služijo tudi za oblaganje kurišča. To so manjše in kompaktne šamotne plošče, ki jih bomo zlahka uporabljali povsod. Šamotna plošča služi tudi zato, da zadrži toploto kamina in jo razporedi po celotnem obodu ter tako poskrbi, da se toplota lepo in enakomerno oddaja v prostor.